Vliv hydratace na sportovní výkon

               Hydratace, či vůbec voda, je klíčovým prvkem pro nejen každého sportovce, ale člověka jako takového. Když se budeme věnovat sportovcům nebo aktivním lidem, hydratace je důležitá nezávisle na sportu či disciplíně. Správná hladina vody v těle umožňuje podávat optimální výkon a snižuje riziko případných zdravotních problémů. V tomto článku se podíváme na to, jak správná či nesprávná hydratace může ovlivnit sportovní výkon na různých úrovních.

ZÁKLADY HYDRATACE

               Aby tělo správně fungovalo, je třeba mít správnou hladinu vody v organismu a náležitě ji také doplňovat. Voda je zásadní pro mnoho tělesných funkcí, jako třeba termoregulace (regulace tělesné teploty), transport živin a kyslíku nebo odstraňování odpadních látek z těla.

VLIV DEHYDRATACE NA SPORTOVNÍ VÝKON

               Dehydratace, jakožto nedostatek vody v organismu, může mít za následek sníženou výdrž – nedostatek vody vede k zahušťování krve, což ztěžuje její pohyb a snižuje efektivitu přenosu živin a kyslíku, zvýšenou únavu a zhoršené kognitivní funkce – to může být kritické pro sportovce v situacích, které vyžadují rychlé rozhodování. Studie prokázaly, že pokles tělesných tekutin o více než 2 % může snížit výkon o 10-20 %.

HYDRATACE A SPORTOVNÍ DISCIPLÍNY

Různé sporty vyžadují různé „strategie“ hydratace. Vytrvalostní sportovci, jako například maratonci, musí plánovat příjem tekutin daleko předem, zatímco hokejisté potřebují tekutiny doplňovat pravidelně během zápasu, aby předešli rychlé dehydrataci způsobené intenzivním fyzickým úsilím. Nehledě tedy na to, že hokejisté tu možnost mají daleko větší než právě maratonci. Obecně však platí, že pokud sportujeme, měli bychom doplňovat každých 10 minut zhruba 100-150 ml tekutin. Stojí za to také zmínit důležitost elektrolytů – minerálů v našem těle, které jsou důležité například ke správné svalové kontrakci, regulaci nervové funkce a udržení rovnováhy tělesných tekutin. Proto před každým výkonem a následně i po něm není špatné tekutiny doplnit o tyto látky, neboť se nám během výkonu vyplavují z těla pryč potem (což se odvíjí také od trénovanosti jedince).

ZÁVĚR

Správná hydratace je tedy nezbytná pro maximální sportovní výkon a zdraví sportovců. Vzdělávání v této oblasti může předcházet mnoha zdravotním problémům a zvyšovat výkonnost na všech úrovních sportovní aktivity.

Jak jste na tom s příjmem tekutin vy?
David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR