10 potravin bohatých na zinek

Ze všeho nejdříve bychom si měli říct, co to ten zinek je a k čemu je nám vlastně prospěšný.

Zinek je minerálem, který je nezbytný pro mnoho procesů v našem těle. Jedná se o esenciální minerál, což znamená, že naše tělo si jej nedokáže nijak vytvořit či produkovat, ale musíme jej získat z potravy. Mezi procesy v našem těle, které jsou zinkem úzce ovlivněny, patří správný vývoj a funkce imunitního systému, správná funkce nervové soustavy, syntéza DNA a bílkovin, či důležitá úloha při růstu a dělení buněk.

Podle studie z roku 2011 dokonce může suplementace zinku zkrátit dobu běžné chřipky až o 40 %. Ze všech těchto věcí, které nám zinek ovlivňuje ,si můžeme tedy odvodit, co může mít za následky jeho nedostatek. Jsou jimi zvýšené riziko infekcí, problémy s růstem, vývojem, či problémy s pokožkou, vlasy nebo nehty a mnoho dalších metabolických problémů.

Potraviny bohaté na zinek

  • Mořské plody (ústřice, humr)
  • Maso (hovězí, kuřecí)
  • Mléčné výrobky (sýry, jogurty)
  • Celozrnné obilniny (oves-ovesné vločky, quinoa)
  • Luštěniny (fazole, čočka)

               Zinek je tedy velmi důležitým minerálem pro fungování našeho těla, avšak pokud váháte, zda užívat nějaké doplňky stravy, tak to bude pravděpodobně zcela zbytečné. Všeobecně platí, že lidé mají dostatek zinku. Pokud konzumujete zdravou a vyváženou stravu, je pravděpodobné, že už splňujete svoji každodenní potřebu. Pokud byste přeci jen chtěli suplementovat zinek, nejprve se poraďte se svým lékařem. Z mé osobní zkušenosti využívám suplementaci zinku pouze při chřipce či nachlazení – pro zkrácení doby jejich trvání.

Jak to máte se suplementací zinku vy? Podělte se!

David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR