TOP 5 zdrojů probiotik

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají prospěšný účinek na lidské zdraví, zejména na trávicí systém. Tyto „dobré“ bakterie a kvasinky se přirozeně vyskytují v našem těle, zejména ve střevech, a pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry. Zdraví střev je v posledních pár letech velmi spojováno právě s naší imunitou či zdravím srdce.

Existuje mnoho druhů probiotik, přičemž nejběžnějšími jsou různé kmeny laktobacilů a bifidobakterií. Potraviny, obsahující probiotika jsou ty, které prošly procesem fermentace, neboli kvašením.  Pokud chcete vylepšit bakteriální profil ve vašich střevech, existují různé doplňky stravy, které můžete užívat,  avšak existuje i řada potravin, které obsahují probiotika.

JOGURT

  • Jogurt je zdrojem bílkovin a vápníku, je vyroben z fermentovaného mléka. Během fermentace se mléko zahušťuje a získává charakteristickou konzistenci a chuť jogurtu.

KEFÍR

  • Kefír je mléčný nápoj, který se vyrábí fermentací mléka pomocí kefírových zrn, což jsou kombinace bakterií a kvasinek. Tradičně vyrábí z kravského nebo kozího mléka, ale může se také použít rostlinné mléko jako například sójové, mandlové nebo kokosové mléko. Kefír je dále bohatý také na vápník, vitamín K2 či vitamíny skupiny B.

KYSANÉ ZELÍ

  • Kysané zelí vám nemusím nijak podrobně představovat. Jedná se o pokrm, který je připravován fermentací zelí. Je bohaté na vitamíny C a K, vlákninu a právě probiotika.

TEMPEH

  • Tempeh je potravina vyrobena z fermentovaných sójových bobů. Díky bílkovinám právě ze sójových bobů je tempeh skvělou náhradou masa pro vegany, či vegetariány spolu s tím také dobrým zdrojem zdravých mononenasycených a polynenasycených tuků.

KIMCHI

  • V poslední době velmi oblíbený a všude se vyskytující tradiční korejský pokrm, který je vyroben z fermentované zeleniny jako je zelí, ředkev či mrkev. Vyrábí se především z košťálové zeleniny a následných dalších potravin jako je česnek nebo zázvor. Tento je pokrm je mimo jiné bohatý na vitamíny A, C a vlákninu.

Celkově jsou probiotika skvělým způsobem, jak podpořit zdraví  a to nejen trávicího systému. Ačkoliv můžete probiotika užívat ve formě doplňků stravy, tak přidáním probiotických potravin do vaší stravy rozhodně neprohloupíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR