Jak nepřibrat přes Vánoce

Dny ubíhají jeden za druhým a Vánoce se blíží velkou rychlostí. Toto období ale ve spoustě z nás spouští nemalé obavy z toho, abychom přes Vánoce nenabrali x kil a nepokazili si tak svůj progres, na kterém jsme celý rok dřeli. Moje rada je, abychom se hlavně řídili svou vnitřní intuicí a dělali to, co nám osobně dělá dobře. Někdo bude více v klidu, když zůstane v režimu a někdo si rád užije dobré jídlo, které si přes rok normálně nedá. Avšak každé rozhodnutí má své důsledky a s tím je třeba počítat. Pokud se rozhodnete odepřít si vše a potom budete u rodinného stolu sedět otrávení, tak je to vaše volba. Také je ale vaše volba, pokud se rozhodnete na několik dní stravu neřešit vůbec a ručička na váze vám pak úkaze něco, co byste neradi viděli. Co je tedy za mě nejlepší? Řídit se zlatou střední cestou. Na Štědrý den si bez výčitek dát to, na co budete mít chuť a vychutnat si sváteční večeři. Další den si klidně dejte ještě volnější a poté najeďte zpět do svého režimu, ve kterém se vy i vaše tělo cítí dobře. To ale neznamená, ze se máte dva dny přecpávat k prasknutí. A jak tomu předejít, když jsou lákadla na každém rohu? Dam vám pár tipů. 

Používejte talíř  

Když si budete nabírat cukroví nebo cokoliv, co bude lákat vaše chuťové polštářky, tak si nabírejte na talíř. Tim získáte kontrolu nad velikostmi porcí a budete mít přehled. Kdybyste jen uzobávali, tak byste se možná potom divili, kolik toho vlastně v součtu bylo.  

Hýbejte se

Jděte se projít na čerstvý vzduch do přírody! Skvěle tím vyvětráte hlavu a zároveň pomůžete rozpohybovat trávení. Můžete vzít celou rodinu a strávit tak krásný čas se svými nejbližšími, který bude příjemnější než posedávání u televize.  

Pokud jste zvyklí cvičit ve fitku, tak ani na to nezapomínejte. Pokud jste nováčkem, který se přemlouvá, ze začne až po Novém roce,  tak proč ztrácet čas a nezačít rovnou? Poproste kamaráda, ať jde s vámi nebo oslovte trenéra ve vašem nejbližším fitness centru.  

Hledejte si dostatek bílkovin  

Pravé bílkoviny ve spojení s dalšími živinami mají největší zasycovací efekt a díky tomu nebudete mít takové chutě na lákadla kolem. Doporučuji, abyste měli 20g bílkovin v každé porci jídla.  

Nepřehánějte to s alkoholem 

Ačkoliv se to nezdá, ale právě alkohol obsahuje poměrně velké množství kalorií, které určitě vašemu progresu nepomohou a navíc vám ještě zvýší apetit. Také zpomaluje regeneraci, narušuje proces budování svalové hmoty a snižuje výkonnost. 

Buďte v klidu a nestresujte se

Hlavně se kvůli tomu zbytečně nestresujte, vždyť Vánoce mají být svátky klidu a míru. Navíc zvýšení stresového hormonu – kortizolu negativně ovlivňuje proces hubnutí a zvyšuje chuť k jídlu, což může vyvolávat přejídání a následně přibíraní na váze.  

I pokud se vám nějaké kilečko přeci jen podaří nabrat, nezoufejte. Vždyť budete mít zase celý rok na to jej shodit. Od srdce vám přeji krásné Vánoce!

Vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR