Jak si udržet novoroční předsevzetí

Dali jste si novoroční předsevzetí, ale bojíte se, že od nich upustíte hned po pár dnech? To určitě nebudete zdaleka sami. Dám vám ale pár tipů, které by k tomu mohly pomoct.

Jasný cíl

Za mne je jako první krok nejdůležitější to, abyste si ujasnili, co vlastně opravdu chcete, co od toho očekáváte a co vám to přinese, až si tento cíl splníte. Nejlepší je, pokud si stanovíte nějakou hodnotu. Daleko lépe se vám bude pracovat s tím, když si řekněte, že chcete zhubnout například 5kg, než když si řeknete, ze chcete jen zhubnout.

Reálný cíl

Dalším podstatným bodem je, aby byl váš cíl reálný. Občas máme nutkání si dávat moc těžké úkoly, které nemáme šanci stihnout či zvládnout. Potom se cítíme demotivovaní a jsme na sebe zbytečně naštvaní. Proto radím, abyste si nedávali nereálné cíle, o kterých už předem víte, že pro vás budou velmi těžce splnitelné. Je skvělé si dávat vysoké cíle, ale je třeba si takový cíl rozdělit na více malých, které se vám už budou plnit daleko příjemněji. Dám vám příklad. Místo toho, abyste si hned řekli, ze chcete shodit 20 kilo do půl roku, tak si dejte za cíl, že budete hubnout kilogram týdně. Tím budete na své cestě stále motivováni a malými krůčky se budete dostávat tam, kam jste chtěli.

Stanovení deadlinů

Deadliny nám někdy způsobují stres, ale jsou potřeba, protože nás udržují v pohybu. Proto vám doporučuji, abyste si stanovili jasné datum, do kdy si chcete určitý cil splnit a toho se držet.

Změna je skvělá!

Buďte připraveni na změnu a nebojte se jí, protože je to znak toho, že se posouváte. Většinou totiž změna s cílem přichází. Budete muset změnit své návyky, denní režim nebo obětovat něco jiného. Vždy se ale zamyslete nad tím, jestli je pro vás daný krátkodobý požitek důležitější, než ten dlouhodobý. Chcete se dostat na svou vysněnou váhu, a to dokážete jen držením stravy. Budete se muset vzdát svých starých návyků a postupně budovat návyky nové. To může znamenat, že se například budete muset vzdát určitých chutných pokrmů, které máte rádi a kdykoliv půjdete na nějakou oslavu, tak vám je přátelé budou nabízet. V ten moment je jen a jen na vás, zda si vyberete krátkodobou slast – oblíbený pokrm a nebo jej odmítnete. V budoucnu z toho tak budete mít daleko vetší požitek formou splnění cíle a dosáhnutí vysněné postavy.

Zápis cílů

Zapište si to! A nejlépe na papír, který si umístíte na místo, kolem kterého procházíte dennodenně. Mějte je na očích a myslete na to každý den. Každý den se snažte udělat něco pro sebe a pro svůj cil.

Také vyzkoušejte svou fantazii. Zkuste se zamyslet a představte si, jak se budete cítit v ten moment, až si řekněte, ze jste to dokázali a na to myslete pokaždé, když přijdou překážky.

Pokud opravdu budete chtít, tak to zvládnete. Věřte mi. Každý máme v sobě schopnost, abychom si vybudovali pevnou vůli a disciplínu, jen je třeba začít. Chvalte se za malé krůčky a uvidíte, kde můžete být za pár týdnů. 

Přeji vám, ať je pro vás nový rok krásný, plný úspěchů a ať jste zase blíže na cestě za svými sny.

Vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR