Voda aneb Pitným režimem ku zdraví

Snad každá klientka, která za mnou kdy přišla, měla problém s pitným režimem. Přitom je to jedna z nejpodstatnějších věcí, co se nejen tělesného progresu, ale i celkového zdraví týče. Opravdu věřím tomu, že spousta zdravotních problémů se dá vyřešit právě tím, že začneme věnovat pozornost „jen“ správnému pitnému režimu a přestaneme jej zanedbávat. Vždyť lidské tělo je tvořeno průměrně z 60 % vody! A právě čistá voda pokojové teploty by měla být tekutinou číslo jedna pro každého z nás.

Proč je vůbec pitný režim tak důležitý?
Jelikož dostatek tekutin nám v těle zajištuje to, abychom předešli dehydrataci organismu. I pouze 3% dehydratace už může způsobit přehřátí, oběhové potíže, bolest hlavy, únavu, pokles výkonnosti a koncentrace. Také nám zajišťuje, aby naše orgány mohly plnohodnotně fungovat – např. správně pracovaly ledviny a docházelo k efektivní látkové výměně. Při dlouhodobé dehydrataci pak nejvíc trpí právě ledviny, což může vést k vážným zdravotním problémům.

Nedostatek tekutin v těle se může projevovat nejen bolestmi hlavy, ale i například průjmem nebo zácpou, onemocněním srdce a cév a nebo infekcí močových cest. 

Kolik za den vypít tekutin?
To záleží na více faktorech, zejména pak na tvé váze, věku, zdravotním stavu, fyzické námaze, ročním období a podobně. Obecně doporučuji denní potřebu tekutin vypočítat jednoduchým vzorečkem: 0,5 litru na každých 15 kilogramů hmotnosti. Konkrétní množství je vhodné prokonzultovat buď s výživovým poradcem nebo tvým osobním trenérem.

Kdy je nejdůležitější pít? 
– hned po ránu, abys tělu doplnila příjem tekutin
– při fyzické aktivitě
– při pocitu žízně

Kdy je potřeba pít více?
– při fyzické aktivitě
– při vysoké teplotě těla
– při vysokých letních teplotách 
– po konzumaci více slaného jídla

A jak jsi na tom s pitným režimem ty? Dělá ti problém ho dodržovat? Dej vědět do komentářů.
vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR