4 věci, které bys měla vědět o Omega 3

Jak už jsem uvedla v jednom z předchozích článků, pro správný progres je nezbytné dodržovat zásady správné výživy. Věděla jsi ale, že ti nejen k dosažení tvých fitness cílů, ale třeba i psychické pohodě a celkovému fyzickému zdraví může významně pomoct i Omega 3? Pojďme se na něj dnes proto zaměřit.

Co jsou vlastně Omega 3 mastné kyseliny?
Omega 3 tvoří dvě polonenasycené kyseliny, a to EPA a DHA. Jsou to kyseliny, které mají pro naše tělo spoustu významných benefitů a jsou tak pro naše zdraví velmi prospěšné. Z tohoto důvodu si osobně myslím, že by pro své účinky měly patřit do užívaných doplňků každého z nás.

Proč bychom je měli užívat?
Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny by měly být přijímány v poměru 1:1 nebo 1:2. Dnes ale většina lidí přijímá v jídelníčku spoustu vysoce zpracovaných potravin a smaženého jídla, což vede k mnohonásobnému nadbytku Omega 6 oproti Omega 3. To může vést ke zdravotním potížím, a proto je vhodné Omega 3 do suplementace zařadit, abychom vyrovnali jejich poměr.

Jaké má Omega 3 konkrétní účinky? 

– podporuje mozkové funkce
– zlepšuje srdeční činnost
– snižuje krevní tlak
– působí preventivně proti vzniku krevních sraženin
– roztahuje cévy
– má protizánětlivé účinky
– snižuje bolest svalů a kloubů
– podporuje regeneraci
– snižuje hladinu kortizolu v těle, což zapříčiňuje snížení stresu a úzkostí
– zvyšuje inzulinovou citlivost (čím více jsme citliví na inzulín, tím méně inzulínu tělo tvoří po jídle a tím méně tuku je ukládáno)
– podporuje i redukci tuku tím, že zvyšuje hladinu hormonu leptinu, což zapříčiní, že máme menší pocit hladu a zvyšuje se nám rychlost metabolismu

Jak získat Omega 3 ze stravy?
Nejlepším zdrojem jsou vlašské ořechy, losos, chia semínka nebo například i vejce. Pomůže také i výměna slunečnicového oleje za olivový nebo lněný olej.

Skvělou možností je ale i přijímat Omega 3 formou suplementace. Můžeš je zakoupit v tekuté formě, ale i v kapslích. Doporučuji užívat takové dávkování, abys získala alespoň kolem 450 mg EPA a 370 miligramů DHA na jeden gram kapsle a užívala 1g 3x denně.
Je důležité se dívat na nutriční hodnoty kapslí, jelikož většina výrobků obsahuje velmi malé množství EPA i DHA a ty bys tak musela přijímat místo 3 kapslí denně například 10 kapslí. Určitě se tak vyplatí investovat do koncentrovanějšího výrobku. 

Máš se suplementací Omega 3 zkušenosti? Poděl se o ně v komentáři!
vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR