Jak na kvalitní spánek

O tom, jak je spánek důležitý, ti určitě nemusím nic říkat. To na nás sociální média, časopisy a další platformy už chrlí ze všech stran. No jo, ale co dělat, když nemůžeš usnout, když se několikrát za noc probouzíš nebo sice spíš, ale ráno se cítíš, jako bys ani nespal/a? Víš, že potřebuješ spát, abys hubnul/a, správně regeneroval/a, ale prostě to nejde? Mám pro tebe dnes pár tipů, jak na tomto problému můžeš zapracovat. 

Rutina před spánkem 

Vím, že tohle taky pro tebe nebude zřejmě žádná novinka, ale modré světlo nám narušuje kvalitu spánku a také se ti při něm může hůře usínat. Proto ti doporučuji už hodinu před spánkem odložit telefon nebo počítač a vypnout televizi. To můžeš vyměnit za knížku nebo meditaci, díky které si uspořádáš své myšlenky od běžného denního shonu. 

Také si vyzkoušej před spánkem vyjmenovat alespoň 3 věci, za které jsi v ten den vděčná. Jde o to, aby sis vybudovala svou předspánkovou rutinu a snažila se usínat a budit se v přibližně stejnou dobu, jelikož i to má na kvalitu spánku velký vliv.

Suplementy

GABA – GABA je aminokyselina, která reguluje aktivitu neuronů v lidském mozku. Působí uklidňujícím a tlumivým účinkem a zmírňuje svalové napětí. 

5-HTP – Je také jednou z aminokyselin, díky které dochází v lidském těle ke zvýšení hladiny serotoninu. Tedy hormonu štěstí. 

Zinek – Zinek je jeden z minerálů, který má mimo jiné účinek na to, aby ti zabránil budit se během noci. 

Melatonin – Tzv. Hormon spánku, který neslouží k tomu, aby tě uspal, ale aby tvé tělo uvolnil a tobě se tak lépe usínalo. 

Ashwagandha – neboli indický ženšen patří mezi adaptogeny a antioxidanty, které harmonizují organismus. Působí příznivě na duševní zdraví a snižuje míru stresu, čímž navozuje plnohodnotný spánek. 

Rhodiola – Také patří mezi adaptogeny a antioxidanty. Působí blahodárně na cévní systém, srdce a pomáhá tělu poradit si se stresem a únavou. 

Strava

Samozřejmě i to, z čeho se skládá tvůj jídelníček, ovlivňuje tvou kvalitu spánku. Snaž se volit kvalitní, nezpracované potraviny a hlídej si dostatečný příjem během dne. 

Kofein 

Řekla bych, že v tomto se lidé dělí obecně na dva tábory. Na ty, kteří usnou klidně hned po vypití kávy a na ty, kteří neusnou, ani když ji pili X hodin před usínáním. Každopádně několik hodin před spánkem již kofein, ať už v podobě kávy nebo nakopávače nedoporučuji. 

Horká koupel 

Nevím, jak ty, ale já horkou koupel miluju a vždy se po ní cítím odpočatá a zrelaxovaná. Využít můžeš i různých relaxačních olejíčků nebo solí do koupele, které tě ještě více vnitřně uklidní. 

Určitě je to o tom, vyzkoušet si, co bude nejlépe platit na tebe, přesto doufám, že ti mé tipy budou nápomocné a sejdeme se zase společně u dalšího článku. 

Máš nějaké své osvědčené tipy, které ti pomáhají se spánkem? Poděl se!
Vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR