Vliv stresu na progres

Dnes se společně podíváme na problematiku stresu. Stres nás doprovází celým životem a každý zná to období, kdy je ho poměrně více kvůli okolnostem, které se nám v životě odehrávají. Podstatným faktem je, že stres je spojený s tzv. stresovým hormonem – kortizolem. Účelem kortizolu v těle je, že tě má dostat z nebezpečí a to tím, že zvýší hladinu krevního cukru a krevního tlaku. Což je pro nás určitě přínosné, ale ne, pokud se nacházíme ve stresu dlouhodobě a jsme pod velkým tlakem. Zvýšená hladina kortizolu podporuje produkci inzulínu, což může zvýšit chuť na sladké, protože cukr dodává tělu rychlou energii, kterou si myslí, že potřebuje, když jsi ve stresu a tím i přispívá k ukládání tuku. Zvýšená hladina kortizolu také zpomaluje metabolismus, takže je pak pro tebe těžké hubnout.

Studie, která pozorovala vliv stresu s kombinací nedostatku spánku, ukázala, že ti lidé, kteří nezažívali stres a měli pravidelný spánek 6-8 hodin, zhubli výrazně více než ti, kteří měli nastavený stejný kalorický deficit, ale zažívali větší množství stresu a nedostatek spánku. Ale nejen to. Zvýšená úroveň stresu má také přímý vliv na další faktory, které ovlivňují náš progres. 

Dlouhodobý stres způsobuje například také permanentní únavu, která se pak projevu na kvalitě tvého tréninku a ovlivňuje kvalitu spánku, která má zase přímý vliv na regeneraci.

Pokud se v tom poznáváš mám pro tebe pár tipů, které by ti mohly pomoci, abys svému progresu pomohl/a a stres se naučil/a regulovat.

Meditace
Meditace je skvělý a účinný nástroj, který ti pomůže vrátit se zpět do přítomnosti a uklidnit si své myšlenky. 

Suplementace
Produkty, které významně pomáhají redukovat stres, jsou:
Ashwagandha – Známá bylina, která snižuje úroveň stresu tím, že pomáhá snižovat hladinu kortizolu. 
Rhodiola – Patří mezi byliny, které se řadí mezi tzv. adaptogeny, které zvyšují tělu odolnost vůči různým chemickým, biologickým a fyzikálním stresorům. Rhodiola pomáhá tělu lépe se vyrovnávat se stresem. 
HTP-5 – Doplněk, který pomáhá zlepšit náladu, reguluje chuť k jídlu a má příznivé účinky na duševní zdraví. 

Pohyb 
Je obecně známo, že ať už cvičení nebo například procházka na čerstvém vzduchu mají vliv na duševní zdraví tím, že zlepšují náladu, zvyšují vitalitu a redukují stres díky produkci endorfinu – hormonu štěstí. 

Dostatek spánku 
O spánku jsme si povídali už v předchozím článku, takže už jistě víš, jak je pro tělo podstatné, aby ho mělo dostatek. Pokud ti tento článek unikl, můžeš si ho přečíst tady.

Věci, které ti dělají radost
Vím, že se to může zdát jako nepodstatný bod, ale ve skutečnosti má velkou váhu. Žijeme ve zrychlené době a občas máme potíže se doopravdy zastavit, udělat si něčím radost a opravdu si tu chvíli v ten daný okamžik užít. Takže nezapomínej myslet i na sebe a občas říct ostatním NE a sobě ANO. 

Pokud chceš opravdu efektivně jít za svým cílem, co se týče fyzického zdraví, tak nepodceňuj i to, jak se staráš o své psychické zdraví. Mnohdy si to neuvědomujeme, ale to, jakými lidmi se obklopujeme, jakým stylem přemýšlíme, jaké máme každodenní návyky, přímo ovlivňuje, jak budeme úspěšní na cestě za svými sny a cíli. 

I během čtení tohoto článku se možná hladina tvého stresu snížila, protože ti navodil jiné myšlenky 🙂
Tak ať je v tvém životě stresu co nejméně!

vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR