Jsou EAA nezbytné?

Tentokrát se zaměříme opět na suplementaci, konkrétně na tzv. EAA.

Co se ale pod touto zkratkou skrývá?
EAA jsou vlastně esenciální aminokyseliny, což znamená, že je přijímáme do těla potravou nebo doplňky stravy, jelikož si je tělo samo nedokáže vytvořit. Obecně podporují syntézu svalových bílkovin a jsou tak podstatné při budování svalů. Zároveň navíc zlepšují regeneraci po tréninku. 

Setkat se můžeš i se zkratkou BCAA, která představuje větvené aminokyseliny, které jsou součástí EAA.

Jaký je rozdíl mezi BCAA a EAA?
Prvním podstatným faktem je, že BCAA se skládají z leucinu, isoleucinu a valinu. Všechny tyto esenciální aminokyseliny jsou součástí EAA a navíc obsahují i Histidin, Lysin, Methionin, Threonin, Phenylalanil a Thryptophan. Proto pro maximální efekt doporučuji zařazovat rovnou EAA namísto BCAA. 

Jsou EAA nezbytným doplňkem při silovém tréninku? 
Ve své podstatě není suplementace EAA nezbytně nutná, jelikož tyto esenciální aminokyseliny jsme schopni získat poměrně jednoduše z plnohodnotné stravy – konkrétně z masa, proteinu, vejce a dalších zdrojů bílkovin. Pokud se nicméně například nacházíš v dietě nebo přípravě na závody a potřebuješ podpořit regeneraci po tréninku, můžou mít EAA své opodstatnění.

V takovém případě bych doporučila dávkovat 15g právě během silového tréninku. Skvěle ti k tomu poslouží naše shakery o objemu 400 ml nebo 600 ml.

Máš k EAA nějaký dotaz? Napiš mi do komentáře!
vaše Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR