SUPLEMENTACE: JE KREATIN VHODNÝ PRO ŽENY?

Zdravím tě u dalšího článku! Jelikož jste si psali, že by vás zajímalo téma suplementace a doplňků, tak jsem si pro vás dnes připravila článek o kreatinu. Spousta z vás ho jistě zná, ale věřím, že se najdou i tací, kteří ne, a tak se jim tyto informace budou určitě hodit. 

Nejprve si řekněme, co to vlastně ten kreatin je. Kreatin je látka, která se v našem těle přirozeně vyskytuje, a to převážně ve svalech a také v mozku. Jelikož se nachází také v potravinách, tak jej většina lidi přijímá například z červeného masa, mořských plodů a dalších. Naše tělo jej ukládá především ve svalech, a to ve formě fosfokreatinu, kde slouží jako zdroj energie.

K čemu je tedy suplementace kreatinu dobrá?

  • Zvýšení síly a výkonu – Kreatin patří mezi jednu z nejvíce studiemi prozkoumanou látku a tyto studie potvrzují výhody užívání jako zvýšení zásob fosfokreatinu, zvýšení maximálního úsilí ve výkonu a síle či zvýšení výkonu ve sprintu. 
  • Nárůst objemu svalů a v dlouhodobém horizontu i nárůst svalové hmoty 
  • Regenerace – Studie zjistily, že kreatin urychluje regeneraci síly a tlumí nástup svalové bolesti po cvičení.
  • Mezi další benefity patří i to, že může bojovat proti různým neurologickým onemocněním jako je Alzheimerova choroba nebo poranění míchy. Dále může snižovat hladinu cukru v krvi a bojovat tak proti cukrovce nebo také může příznivě působit i na fungování mozku či snížení vyčerpání a únavy. 

Je vhodný i pro ženy?
Za mě určitě ano. Vím, že některé ženy se tomuto doplňku vyhýbají skrz to, že se bojí, že po něm budou oteklé a zadržovat velké množství vody. K tomu ale probíhá z větší části ve svalech a ne v podkoží. Takže ano, kreatin hydratuje svalové buňky a zvyšuje jejich objem, díky tomu ale pak svaly vypadají plně, což je přínosem!

Dávkování 
Upřímně se vykašli na různé cyklování nebo postupné navyšování dávkování. Užívej 5g denně i v netréninkový den a máš vystaráno. Naše svalové buňky mají limit, kolik kreatinu dokážou přijmout a v tomto případě opravdu více neznamená lepší výsledky. 

A jak jsi na tom s příjmem kreatinu ty?
Dej vědět a poděl se o zkušenosti.

Sandra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR