TOP 3 VITAMÍNY PRO ZIMNÍ OBDOBÍ

Venku je už podzim, sychravé počasí nás pomalu provází každým dnem, slunečního svitu ubývá a kolem nás vnímáme, že naši blízcí, přátelé a kolegové začínají pokašlávat a jsou nachlazení. Proto se v tomto článku zaměříme na nejdůležitější vitamíny, které bys měl/a svému tělu dodat obzvlášť v tomto období.

Staré dobré „céčko“

Vitamín C je nejspíš nejpoužívanějším vitamínem v zimním období. Patří do skupiny vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě. Už naše babičky věděly, že vitamín C je nedílnou součástí chladných období například už jen tím, že na podzim chodily trhat šípky a vařily z nich šípkový čaj. Ovšem příznivé účinky „céčka“ nesouvisí jen se zvýšenou obranyschopností organismu, ale v těle se podílí na mnoha dalších důležitých procesech. Pomáhá například tvorbě kolagenu, zpevňuje cévy, podporuje tvorbu bílých krvinek a vstřebávání železa. Vitamín C není přímým antioxidantem, ale podílí se na antioxidační obraně buňky zejména při intenzivním fyzickém výkonu. Mezi přírodní zdroje tohoto vitamínu patří zejména šípek, černý rybíz, paprika nebo růžičková kapusta, přičemž např. takový šípek má na 100g více než třicetinásobný obsah vitamínu C než citrusové plody. Jeho suplementace je vhodná u zdravých jedinců hlavně v zimních měsících, u cvičenců nebo lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou celoročně.

Vitamín D3

Pokud by měl být tyto vitamín očíslovaný podle důležitosti, tak by právě „déčko“ patřilo na samotný vrchol. Na rozdíl od vitamínu C si vitamín D umí naše tělo vytvořit samo, a to konktrétně v kůži působením slunečního záření.  Nastává ale problém, že většinu tohoto UVB slunečního záření pohltí ozonová vrstva a tím pádem na zem dopadá jen velmi malá část. V našich zeměpisných podmínkách může naše tělo produkovat vitamín D pouze cca 6-8 měsíců ročně. Vitamín D je možný získat z potravin jako jsou ryby, játra či vejce. I přes to bych jej ale doporučoval v těchto podzimních a zimních měsících užívat v podobě doplňků stravy, jelikož v posledních letech se vitamín D ukázal jako celosvětově nedostatkový v lidském organismu. Obecně nám „déčko“ pomáhá se správným fungováním imunitního systému, má protizánětlivé, antibakteriální i antivirové účinky – ano, může nám pomoct i s Covidem. U vitamínu D nesmíme zapomenout na to, že je to vitamín rozpustný v tucích, čili nejlépe suplementovat po jídle v dopoledních hodinách.

„B-komplex“ – vitamíny skupiny B

V posledním bodu se nebudu zaměřovat jen na jeden konkrétní vitamín, ale na tzv. B-komplex. Proč? Mezi tyto vitamíny patří vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12, proto asi rozumíš, proč si beru na paškál zrovna celý komplex vitamínů B. Každý z těchto vitamínů je v některých vlastnostech odlišný, ale přitom se dohromady účastní nespočetného množství reakcí v našem těle. Tyto vitamíny jsou rozpustné ve vodě a jejich přebytek se vyloučí močí, čili nehrozí žádné předávkování. Mezi přírodní zdroje patří např. drůbeží maso, vnitřnosti, luštěniny, listová zelenina či mléčné výrobky. Zejména v chladných měsících je právě doplnění B-komplexu v podobě doplňků stravy skvělé, protože hraje významnou roli v procesech našeho imunitního a nervového systému. Působí jako antioxidant, zvyšuje koncentraci, hydratuje pokožku, zlepšuje trávení a pomáhá při obnově střevní mikroflóry.

Užíváš na podzim nebo v průběhu roku některý z těchto vitamínu? Dej vědět!
David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR