Co jíst po tréninku?

Vítej u dalšího článku! Jelikož už máme představu, jaké jídlo bychom měli zařadit před tréninkem, tak by bylo vhodné zmínit taky to, co přesně bychom měli jíst po tréninku, aby naše tělo a celá jeho regenerace fungovala na 110%.

Lidské tělo při odporovém nebo silovém tréninku spotřebovává zásoby glykogenu, který bychom mohli přirovnat k „palivu“ pro naše svaly. Tělo získává glykogen ze sacharidů, které v průběhu dne zkonzumujeme. Aby se ale mohly svaly opravovat, potřebují svoji základní stavební jednotku a tou je bílkovina (přesněji tedy aminokyseliny). Co bychom si tedy po tréninku měli dopřát?

Sacharidy

Jelikož je po tréninku naše tělo z velké části bez glykogenu, musí ho doplnit vhodnými sacharidy. Tento proces, který naše tělo podstupuje pro nahrazení glykogenu se nazývá glykogenová syntéza. Dalo by se říct, že čím rychleji našemu tělu dodáme sacharidy po tréninku, tím lepší budeme mít regeneraci. Vhodným zdrojem sacharidů, které bychom měli po tréninku konzumovat, jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI), kvůli rychlé stravitelnosti a vstřebatelnosti.

Zdroje sacharidů s nízkým GI

  • Brambory (vařené, pečené, kaše)
  • Jasmínová rýže

Bílkoviny

Jak už bylo zmíněno, bílkovina je základní stavební jednotkou našeho těla. Aby naše tělo mohlo správně opravit všechny svaly, je tedy potřeba tuto makroživinu doplnit. Tady záleží na tom, za jakou dobu po tréninku budeme mít plnohodnotné jídlo. Pokud budeme mít plnohodnotné jídlo v krátkém časovém intervalu (cca 1hodina) po tréninku, tak bych doporučil po tréninku syrovátkový izolát, jelikož je velmi rychle vstřebatelný. Ovšem pokud po tréninku nebudeme mít na jídlo čas v delším časovém rozmezí (2-3 hodiny), tak bych sáhl po vícesložkovém proteinu, který má delší dobu vstřebání. Co se týče živočišných zdrojů, poohlédl bych se spíš po méně tučných masech, zejména kvůli tomu, aby je naše tělo dokázalo jednoduše a rychle strávit.

Živočišné zdroje bílkovin

  • Syrovátkový proteinový šejk
  • Kuřecí nebo krůtí maso
  • Ryba jako tuňák nebo treska

Rostlinné zdroje bílkovin

  • Rostlinný proteinový šejk
  • Seitan
  • Tofu
  • Tempeh

V neposlední řadě bych chtěl ještě zmínit, že bychom měli dbát i důraz na doplnění tekutin a elektrolytů. V průběhu tréninků vlivem pocení dochází ke zvýšené ztrátě tekutin a minerálních látek. Jelikož lidské tělo z 60-70 % sestává z vody, tak je potřeba organismus důkladně hydratovat, zvláště po zvýšené fyzické aktivitě. Elektrolyty se myslí minerální látky, jakožto například hořčík, sodík, draslík nebo vápník. Tyto látky se starají o optimální hydrataci organismu či činnost našich svalů.

A jak to máš ty? Co si po tréninku dopřáváš ty? Napiš nám do komentáře!
David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR