Základy správného stravování

V tomto článku bych rád shrnul pár bodů, které věřím, že budou užitečné pro spoustu začátečníkům, ale i špatně informovaným pokročilým cvičencům. Pokud máte pár kilo navíc, necítíte se dobře nebo prostě jen nejste svým tělem spokojeni, zamyslete se, zda tyto body dodržujete, případně je zkuste zařadit do vašeho dne a uvidíte, že není třeba hned řešit žádné drastické diety.

Pitný režim

Schválně jako první začínám tímto bodem, protože znám spoustu lidí, kteří se například snaží dodržovat zbylé body, ale na tuto velmi důležitou věc zapomínají. Uvědomte si, že lidské tělo je tvořeno z více než 60 % vody. Proto bychom ji pro správné fungování těla měli tělu dostatečně dodávat. V závislosti na naší tělesné váze a denním režimu bychom měli vypít zhruba 2,5-3 litry vody denně. Samozřejmě množství se bude výrazně lišit pro 50kg ženu, či 100kg muže. Berme ale výše zmíněné množství za nějaké doporučené. Voda se totiž v těle podílí např. na termoregulaci organismu, na vyplavování škodlivých látek z těla či má vliv taky na kvalitu a stav pokožky. Při správném dodržování pitného režimu se naše tělo hezky ustálí, přestane zadržovat přebytečnou vodu a hned nám na váze nějaké to kilečko ubyde.

Pravidelný příjem potravy

Pravidelnost je důležitá, tyto slova jste už určitě slyšeli nesčetněkrát, ovšem je to velmi individuální. Já osobně doporučuji si celkový denní příjem rozdělit do 3 až 5 porcí, někomu můžou vyhovovat 3 velká jídla, někomu zase 5 menších. Hlavní je se nevymlouvat na to, že přes den nemáte čas se najíst, že vám to vaše práce neumožní atd. Myslím si, že ať už proteinový šejk nebo nějakou ovesnou tyčinku určitě zvládne dostat každý.

Příjem a výdej

Uvažoval jsem, zda tento bod zařadit pod štítek „základy zdravého stravování“, ale nakonec jsem usoudil, že své místo to zde určitě má. Nebudu vám tady říkat, že pokud chcete hubnout, tak máte mít větší výdej, než příjem a obráceně, protože ono to tak úplně nemusí být pravda a nejsem zastáncem tohoto trendu, ale o tom někdy později. Počítání kalorií nebo maker? Určitě bych si jako sportovec nebo člověk, co cvičí, hlídal alespoň to, abych měl větší příjem bílkovin, tj 1,6-2,2g bílkovin na 1kg tělesné váhy. Co se týká ostatních makroživin, tak existují různé aplikace, které vám umožní si jednotlivé množství jídla zapisovat a hlídají váš denní příjem jak kalorií, tak i makroživin.

Důležitá je pestrost

Pokud zrovna úplně nemáte chuť jíst jen všemi kulturisty milované kuře s rýží a k tomu sem tam kousek brokolice, které vám za chvíli bude lézt krkem zpátky nahoru, snažte se tělu dodat co nejpestřejší spektrum potravin. Pokud se nepohybujete ve zdravém stravování, tak bych výběr potravin a celkové sestavení pestrého jídelníčku nechal na nějakém člověku, který s tím pracuje dnes a denně. Ano, může to být osobní trenér či nutriční specialista. Lidé, kteří mají vegetariánskou či veganskou stravu by na pestrost měli velmi dbát, zejména co se týče zdrojů bílkovin. Snažte se jíst od luštěnin, vajec, masa, ořechů, mléčných výrobků až po ovoce, zeleninu, koření či různé bylinky. Dále je důležité se vyhýbat potravinám, které jsou vysoce průmyslově zpracované, takže určitě žádné instantní pokrmy, sladkosti a to samé platí o smažených jídlech či uzeninách.

Udržitelnost

Tento bod nám krásně uzavře tuto kapitolku o zdravém stravování. Celý tento komplex různých stravovacích programů by měl být dlouhodobě udržitelný a většina jich selhává na tom, že takové nejsou. Ve stravě si musíte najít takový režim, který pro vás bude z dlouhodobého hlediska přijatelný a nebudete při jeho dodržování trpět. Naopak – měli byste si ho užívat a zbavit se touhy po nezdravých potravinách, přejídání se a můžete takto preventivně bojovat i proti zdravotním problémům, které jsou spojeny s nezdravým stylem stravování.

Sečteno a podtrženo, jídlo by pro vás měla být odměna, měli byste si ho užívat, a ne se kvůli němu trápit. Já jsem kupříkladu velkým milovníkem jídla a za sebe můžu říct, že pokud bude váš jídelní plán nastaven dobře, bude se vaše tělo cítit dobře nejen po fyzické , ale stejně tak i po psychické stránce.

David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR