Fakta o ovesných vločkách

Ovesné vločky jako takové zná asi každý, kdo se někdy alespoň trochu zajímal o zdravou výživu, ať už v rámci nějakých redukčních diet či klasického zdravého jídla. Používání ovesných vloček v kuchyni je nejvíce využíváno právě kulturisty, jimiž jsou používány převážně v ranních hodinách v rámci snídaně. Jejich velkým pozitivem je nízký obsah kalorií, proto se skvěle hodí do jakékoliv diety. V obchodech můžete ovesné vločky sehnat v mnoha podobách jako např. celých lisovaných jádrech či najemno nadrcených vloček, které se za mě hodí lépe do kaší. Dá se sehnat i ovesná mouka, kterou můžete použít na pečení. Jak ovesné vločky, tak i mouka z nich neobsahují lepek, tudíž jsou skvělou volbou pro celiaky.

Výroba ovesných vloček

            Zrno ovsa se nejprve očistí a následně musí být zbaveno své nepoživatelné slupky a to tak, že se po očištění nejprve vystaví vlhku a následně suchému teplu v sušárně. Díky sušení se plucha uvolní od zrna a zrna se tak snadněji oloupou v loupači. Napařování ovesných vloček vede k jejich změknutí, aby se při lisování příliš nedrolily. Poté už následuje jen finální sušení a balení.

Pozitiva ovesných vloček

             Mají vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Tím se účastní na vyživování našeho organismu, především střevní mikroflóry, což má za následek lepší vyprazdňování a také je to prevence proti rakovině střev. Komplexní sacharidy stabilizují hladinu glukózy v naší krvi, tudíž nebudete mít takovou chuť na nějaké sladké.

            Pravidelnou konzumací ovesných vloček můžete pozitivně upravit hladinu vašeho cholesterolu, přesněji teda dokáže inhibovat tvorbu LDL cholesterolu. Pro připomenutí LDL cholesterol je ten „zlý“ a inhibovat znamená zabránit, zpomalit. Dále můžou působit protizánětlivě či dokonce zabraňovat tvorbě sraženin.

            Jsou skvělým zdrojem manganu, který patří do skupiny stopových prvků, kterých si naše tělo není schopno dělat nějaké zásoby na později. Takto dodávaný mangan se pak podílí na metabolických funkcích v našem těle, a právě bez něj se neobejdou ani naše kosti nebo zuby.

            Další látkou, která je obsažená ve vločkách ve vyšší míře, je esenciální aminokyselina zvaná tryptofan. Tato aminokyselina je skvělá proti úzkostem, depresím či poruchám spánku. Její funkci poté podporují i některé vitamíny skupiny B, které jsou taktéž v ovesných vločkách zastoupeny.

            V neposlední řadě jsou ovesné vločky skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Je ověřeno, že se v nich vyskytují další tělu prospěšné látky, jako vápník, železo, fosfor, zinek, měď, už výše zmíněný mangan nebo dokonce vitamín K. Tyto látky ovlivňují zdraví kostí, zubů, nervové soustavy či imunitního systému.

Americká komise pro potraviny zařadila ovesné vločky mezi tzv. funkční potraviny, což znamená, že tato potravina má vysoce příznivý vliv na naše zdraví. Takový menší tip na přípravu ovesných vloček spočívá v tom, že by se měli před konzumací dopředu namočit pro jejich lepší stravitelnost.

A co vy, zařazujete do svého jídelníčku ovesné vločky?

Dejte vědět!
David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR