PRO A PROTI UMĚLÝCH SLADIDEL

V dnešní době se umělá sladidla stala běžnou součástí potravinářského průmyslu. Patří mezi látky, které „napodobují“ sladkou chuť, ale v porovnání s běžnými cukry mají téměř nulovou kalorickou hodnotu, což se stalo velmi oblíbenou záležitostí potravinářství, kde se začaly hojně využívat ke snížení energetické hodnoty potravin se současným zachování sladké chuti. Přeci méně cukru=méně nezdravé, je tomu opravdu tak? Umělá sladidla se stala opravdu kontroverzním tématem v oblasti výživy, tak si pojďme o nich něco říci a zjistit, zda je jejich konzumace pro člověka opravdu bezpečná.

Co jsou to umělá sladidla?

               Jak už bylo zmíněno, umělá sladidla jsou látky, které mají sladkou chuť i přes to, že neobsahují žádný cukr nebo kalorie. Běžně v dnešní době nahrazují cukr v nápojích a potravinách, tyto potraviny jsou následně označeny např. „light“. Oproti běžnému cukru mají mnohonásobně větší sladivost, proto se používají v opravdu malém množství.

Jak fungují umělá sladidla?

            Umělá sladidla působí na chuťové receptory na jazyku, tzv. chuťové pohárky, které následně přenášejí signál do mozku, který vnímá onu sladkou chuť. Umělá sladidla se stavbou svých molekul podobají cukru, proto jsou schopny aktivovat stejné receptory s tím rozdílem, že po následné konzumaci je náš trávicí trakt nedokáže vstřebat – z toho ta nulová energetická hodnota.

Jsou umělá sladidla bezpečná?

               V minulosti byla umělá sladidla podezřelá z vážných negativních dopadů na zdraví, avšak v dnešní době legislativa zakazuje do potravin přidávat věci, které by byly vědci považovány za zdraví nebezpečná. Potraviny prochází detailním průzkumem a schválením odbornými společnostmi. Takovým orgánem je v EU Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Mají zdravotní benefity?

               Otázkou je, co považujeme za zdravotní benefity. Co se týká například při nahrazení slazených nápojů za jejich dietní „light“ varianty může dojít k redukci tělesné hmotnosti z důvodu snížení kalorického příjmu. Také jsou bezpečná, co se týká našich zubů a zubního kazu, u kterého klasický cukr podstatně zvyšuje riziko vzniku. Avšak pamatujte na to, že množství dělá jed.

Mají nějaké negativní účinky na zdraví?

            Z důvodu vysoké sladivosti se umělá sladidla v potravinách vyskytují v opravdu malém množství a rozhodně není potřeba se obávat nějakých nežádoucích účinků při dodržování přijatelných (doporučených) denních dávek. Podle současných vědeckých studií jsou umělá sladidla považovány za bezpečná, závěry mnoha studií prokázaly, že NEZPŮSOBUJÍ rakovinu.

Co si z článku odnést?

            Pokud hledáme náhražku cukru a sladké chuti, umělá sladidla se jeví jako vhodní pomocník. Při slazení kávy, čaje či sladkých pokrmů jich můžete využít. Nemusíte mít obavy, že jsou umělá sladidla nebezpečná, neboť jsou poctivě kontrolována odbornými společnostmi. Můžeme je tedy považovat za bezpečná a mohou nám být skvělým pomocníkem při hubnutí.

David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR