5 způsobů, jak posílit imunitu

S příchodem podzimu se nám otevírají dveře do světa, kde teploty kolísají a pravidla počasí se mění tak rychle, že je těžké s nimi držet krok. Spolu s tím přichází i sezóna, kterou všichni známe – ta, kdy se šíří chřipky, nachlazení a další nepříjemné nemoci.

Právě v tomto období prochází náš imunitní systém velkými zkouškami, proto naše tělo potřeba chránit více než obvykle. Jak ale posílit svůj obranný štít vůči chřipkovým nájezdům a rýmám, které na nás v tomto období čekají? V tomto článku si řekneme 5 základních rad, jak udržet vitalitu a náš imunitní systém ve střehu.

Imunita – schopnost těla bránit se před viry, bakteriemi, mikroorganismy a jinými nežádoucími prvky. Imunitní systém je dynamický a adaptibilní, schopný se učit, přizpůsobovat a následně čelit novým hrozbám. Jeho správná funkce je klíčová k udržení zdraví a odolnosti organismu.

Mějte pestrou stravu

Správná funkce imunitního systému začíná u talíře, výběr kvalitních a čerstvých potravin je velmi důležitým aspektem. Jídlo, které bude bohaté na ovoce a zeleninu nám poskytne esenciální vitamíny a antioxidanty. Rozvrhněte si svůj energetický příjem do několika jídel denně, důležité je jíst bez stresu, hezky v klidu si jídlo vychutnat, zkrátka si na něj udělat čas.

Udržujte zdravý mikrobiom

Udržování našeho mikrobiomu je další nedílnou součástí toho, aby náš imunitní systém byl v pořádku. Dalo by se říci, že tento bod zcela navazuje na ten předchozí a to tak, že bez pestré, vyvážené a kvalitní stravy by neprosperoval náš mikrobiom. Jak již víme, mikrobiom je nazýván druhým mozkem našeho těla a má spoustu důležitých funkcí. Podpořte ho přidáním fermentovaných výrobků do stravy či různých probiotických suplementů.

Pozor na kvalitní spánek

K silné imunitě přispívá i regenerace během spánku. Ujistěte se, že máte pravidelný spánkový režim a vytvořte si optimální podmínky pro odpočinek. Během spánku probíhá oprava buněk a uvolňování látek podporujících obranyschopnost těla.

Udržujte své tělo v kondici

Fyzická aktivita a zdravý životní styl jsou nerozluční partneři. Aktivní pohyb má hned několik prospěšných vlivů na imunitu. Při fyzické aktivitě dochází k lepšímu prokrvení tkání a následnému zásobování kyslíkem. Současně se vyplavují hormony štěstí jako dopamin či endorfiny, jež vedou k redukci stresu, pohyb přes den zároveň přispívá ke zvýšení kvality spánku.

Suplementujte vitamíny a minerály

Co se týká zdravého těla a imunity, nejsou to jen vitamíny, na kterých to všechno stojí. Můžete namítat, že pokud máte pestrou stravu, tak přece veškeré potřebné makronutrienty máme již tam a žádnou jejich suplementaci nepotřebujete. Ovšem, máte úplnou pravdu, ale teď upřímně, kdo z vás má tuto kvalitní a pestrou stravu na talíři každý jediný den, 365 dní v roce? Neznám asi nikoho takového a bohužel dnešní doba je hektická, plná stresu a spěchu, čili suplementace správných vitamínů je vítána. Doporučuji si vybrat kvalitní multivitamín, který doplníme ještě o vitamin D. Co se týká minerálů, tak zde je klíčový zinek, protože funguje jako klíč pro aktivaci imunitních buněk. V jakých potravinách zinek najdete, si přečtěte zde.

zdravá strava, pohyb, kvalitní spánek a péče o náš mikrobiom – to jsou kroky, které mohou vést k posílení naší obranyschopnosti. Jak se tedy připravit na to, co nám příští měsíce přinesou? Sledujte své tělo, naslouchejte mu a dopřejte mu to nejlepší, co mu můžete poskytnout. Podzim je doba změn, a s tou přichází i výzvy. Ale s pečlivou péčí o naši imunitu můžeme vstoupit do těchto měsíců s vědomím, že jsme udělali vše pro to, abychom si uchovali svůj vnitřní zdravý plamen.                     

                                                                            Zdraví a odolnost vám přeje Davča

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR