vliv alkoholu na zdraví

Alkohol a jeho vliv na tělo

Alkohol, oblíbený společník mnoha událostí, společensky velmi tolerovaný a má jistě své nezpochybnitelné místo v životě mnoha lidí. Nicméně je důležité, abychom si byli vědomi jeho vlivu na naše tělo, potažmo poté na naše zdraví. V tomto článku se podíváme, jak ho alkohol může ovlivnit.

            Ve společnosti se ví, že alkohol jsou tzv. prázdné kalorie, ale ví opravdu tito lidé, co to znamená? Energetická hodnota alkoholu je přibližně 7kcal na 1gram, což z něj dělá defacto druhou nejkaloričtější „makroživinu“. Ovšem když se k tomu následně připojí ještě cukr, tak energetická hodnota těchto nápojů může být poměrně vysoká. Známé rčení sice praví, že pivo dělá hezká těla, ale je tomu opravdu tak? Po třech škopcích 12⁰ Plzně si večeři opravdu dělat už nemusí, neboť jste právě vypili téměř 700kcal.

To, že alkohol také ovlivňuje hydrataci organismu, respektive že působí diureticky, což znamená, že zvyšuje močení a může způsobit dehydrataci, to je všeobecně známo. Každý přeci určitě zná ranní suchost v ústech po probdělé noci s přáteli a alkoholem. Následný vliv na játra, která jsou hlavním orgánem zodpovědným za metabolizaci alkoholu a případná onemocnění jater u dlouhodobých alkoholiků také většina populace zná. Mimo to, že tedy alkohol je poměrně kalorický, jsem po něm dehydratovaní a při letité konzumaci ve velké míře nám způsobí onemocnění jater je všeobecně známo, co ale alkohol dále může ovlivnit?

Vliv alkoholu na svalovou hmotu

Je známo, že konzumace alkoholu ovlivňuje svalový růst, avšak do jaké míry tomu tak je? Konzumace alkoholu totiž tlumí aktivitu proteinu zvaného mTOR, který zodpovídá za tvorbu a růst svalové hmoty, avšak toto bylo potvrzeno studiemi, kde se pracovalo s dávkami kolem 1,5 g alkoholu na 1 kg hmotnosti, což by pro 90 kg muže bylo zhruba 6 velkých piv po tréninku. Tito jedinci následně měli o 25 % sníženou tvorbu svalstva oproti abstinentům. Otázkou však zůstává, do jaké míry ovlivňuje mírná konzumace alkoholu budování svalů. Doporučil bych, že pokud se v pátek večer chcete jít bavit s kamarády do klubu či hospody, nechoďte předtím cvičit.

Alkohol a spánek

Mohli bychom říci, že tento bod velmi úzce souvisí s vlivem alkoholu na budování svalů, neboť existuje několik studií, které zkoumaly vliv alkoholu na spánek a jeho kvalitu, no výzkumníci dospěli k poměrně pozoruhodným závěrům. Jedna ze studií se zaměřovala na mladé lidi a zjistila, že i malé množství alkoholu může znatelně narušit architekturu spánku. Ukázalo se, že alkohol zvyšuje čas strávený v lehkém spánku (REM fázi) a snižuje dobu strávenou v hlubokém spánku (non-REM fázi), kde právě v non-REM fázi se dějí veškeré „opravné“ procesy v našem těle. Uvolňuje se růstový hormon, jež je jedním z klíčových faktorů pro růst a regeneraci tkání, snižuje se nám tělesná teplota a srdeční frekvence, což je součástí větší relaxace a úspory energie. Zkrátka, po konzumaci alkoholu se na druhý den budeme cítit unaveně, zmateně, i přes to, že jsme spali klidně 10 hodin, kde však tento spánek nebyl vůbec kvalitní.

Alkohol a srdeční zdraví

Konzumace alkoholu může být spojena s různými kardiovaskulárními účinky, a to v závislosti na množství alkoholu a individuálních faktorech každého jednotlivce. Nadměrná konzumace alkoholu může zvyšovat krevní tlak, což je rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (infarkt nebo mrtvice), dále také může zvyšovat riziko srdečních arytmií či hladiny triglyceridů v krvi, jež může vést k ateroskleróze, kdy se na vnitřní vrstvu tepen ukládají tuky, cholesterol a další látky, které poté blokují průtok krve. Abychom však nebyli tak moc kritičtí, některé studie naznačují, že mírná konzumace alkoholu, zejména tedy červeného vína, může být spojena s určitými výhodami. Červené víno totiž obsahuje polyfenoly, jež mohou mít antioxidační a protizánětlivé účinky.

Alkohol a mikrobiom

Co se týká studií a výzkumů zabývající se tímto tématem, tak nám odkrývají, že alkohol může způsobovat záněty v trávícím traktu, což může negativně ovlivnit naše malé mikroorganismy. Nadále jeho konzumace může ovlivnit permeabilitu střev (jejich propustnost), což následně vede k onemocnění zvanému Leaking gut syndrome, kdy je střevní stěna propustná natolik, že umožňuje vstoupit nežádoucím látkám do krevního oběhu a vyvolat zánětlivé reakce.

            Mírná konzumace alkoholu byla, je a nejspíše bude součástí společenského života ještě dlouhou dobu a rozhodně nejsem proti ní, pokud – opakuji, bude mírná, neboť „množství dělá jed“. Avšak je důležité, abychom si byli vědomi jeho vlivu na naše tělo a bylo na našem zvážení jeho konzumace. Se zodpovědným přístupem si můžete užívat příjemné chvíle bez zbytečných negativních dopadů na naše zdraví, či případné fitness cíle.

David

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SelfPWR